Tudástár
Csempék, padlólapok kiválasztása, tudnivalók a hidegburkolatokról.
Mit érdemes figyelembe venni burkolólap vásárlásakor? Falra vagy padlóra szeretnénk a hideg burkolatot?
A padló burkolására csak megfelelő kopásállósági és keménységi osztályba sorolt lapokat ajánlatos vásárolni. A legtöbb padlóburkolat alkalmas a falak burkolására is. Ellenőrizze hogy a kiválasztott lap alkalmas e padlóburkolásra, illetve megfelelő kopásállóságú e az alkalmazni kívánt helyiséghez.
Kültér vagy beltér?
Külső terek burkolására használjon fagyálló burkolólapokat, amelyek kopás és karcállósága magasabb legyen mint a beltérre ajánlatos lapoké, minimális vízfelvételüknek köszönhetően jobban ellenállnak a külső hőmérsékleti viszonyoknak. Kültéri lapoknál még fontosabb tényező a megfelelő rétegrend kialakítása és a segédanyag minősége a tartós hosszúéletű burkolathoz.
Milyen méretű lappal érdemes burkolni?
Ajánlatos átgondolni a lapméret választásnál hogy mekkora egybefüggő felületet fogunk burkolni, minnél nagyobb ez a méret annál nagyobb lapokat tudunk alkalmazni túl sok felesleges vágási hulladék nélkül. Manapság már nem ritka az extrém nagyméretű lapok alkalmazása mint például a 120x240cm vagy 120x120cm. Kisebb helyiségek padló burkolására a 30x30 és 60x120cm közötti méreteket ajánljuk. Falfelületre alkalmas csempék méretei nagyon változóan alakulnak, ezek minden variációban praktikusan alkalmazhatóak. A ragasztó anyag kiválasztása rendkívül fontos a nagyobb méretű csempék, padlólapok esetében.
Az előszoba, az ajtók környéke, folyosók, konyha stb. esetében a járófelület erősebb használatnak, kopásnak van kitéve, ezért itt érdemesebb nagyobb kopásállóságú lapokat alkalmazni, melyek hosszú ideig megőrzik felületük szépségét!
Aki sokat mozog a konyhában tudja, hogy néha leeshetnek edények, kések a földre ezért fontos a lap minősége kemyénysége, a gyengébb minőségű mázas kerámia lapok könnyen megsérülhetnek ilyenkor.
Nagy igénybevéletű helyek:
Azokon a helyeken, ahol rendszeres anyagmozgatás folyik, vagy súlyos tárgyakat, eszközöket használnak mint: közületek, raktárak, üzletek, célszerű olyan burkolólapokat alkalmazni, amelyek kevésbé törékenyek, vastagságuk és kemyénységük alkalmas erre a célra.
Falicsempe és a padlólap harmóniája:
Leggyakrabban a fürdőszobában merül fel a kérdés , hogy a fal és padlóburkolat mintázata és színvilága, stílusa egységes legyen, ezért válasszunk olyan burkolatot melyeket családban ajánl a gyártó, saját padló és fali lappal. Vagy manaság divatos az úgynevezett "Hotel életérzés" ahol egy típusú lap kerül a falra és padlóra egyaránt.
Jótanácsok:
Gyenge megvilágítású helyiségek burkolására ajánlott világos színű lapokat használni!
Egy helyiségbe szánt lapok színárnyalata azonos legyen!
Ellenőrizze a dobozokon feltüntetett színárnyalati és méret jelzéseket mielőtt leburkolja, mert leburkolás után már nem tudja jogosan kicsréltetni!
Burkolólap vásárlásakor a tényleges felület nagyságánál minimum 10 százalékkal többet kell vásárolni. A felületek bonyolultsága, az esetleges törések, a sarkok , a lap mintája, mérete miatt nagyobb mennyiségre is szükség lehet. Minden esetben kérje a burkoló szakember tanácsát, segítségét!
Hidegburkolat típusok:
Égetett mázas kerámia.
A mázas kerámialapok a leggyakrabban előfordúló és legrégebben kapható burkolólapok közé tartoznak, agyag és természetes anyagok keverékéből állítják elő. A lapokat a felületükre különböző eljárásokkal felhordott és ráégetett mázanyagokkal teszik kopásállóbbá és közel vízhatlanná. A mázas kerámia padlólapok választéka rendkívül bőséges és sokszínű , a különféle kiegészítő, dekorációs és mozaik elemeiket is figyelembe véve nagyon jól variálhatóak. Alapanyaguk jellemzően vörös vagy fehér agyag.
Greslap, kőporcelán.
Gres lapok préseléses eljárással készülő burkolólapok, amelyet nagy nyomáson sajtolt alapanyagból készítenek, ennek köszönhetően nagyon alacsony, 0,5% alatti a vízfelvételük. Ezeket a lapokat gyártják mázas és teljes anyagában színezett változatban is. Ez utóbbi felülete és teste egy és ugynazon anyag ezért jellmezően a gyártók már kemyénységi és karcállósági olytályba sorolják, nem úgy mint a kerámia lapoknál a Pei kopásállósági osztály.
Ezek a greslapok, készülhetnek csiszolt, polírozott, magasfényű kivitelben is, így nagyon hasonlítanak a természetes kövekhez, úgy hogy közben fizikai tulajdonságaik kedvezőek, kopásállóságuk, kemyénységük rendkívül magas, az élvágásnak köszönhetően nagyon méretpontosak, rett, rektifikált, ret jelöléssel vannak ellátva. Ez utóbbi esetében akár minimális 1-2mm fuga szélességet is alkalmazhatunk.
A mázas felületű greslapok is tökéletesen fagyállóak, de kopásállóságuk a mázösszetételtől függ, így nem minden területen alkalmazhatóak.
Nagy szilárdságuk miatt a lapok darabolásához, kialakításához szükség van gyémánt szemcsés, kővágó korong illetve speciális furó szerszámokra.
Gyártók különböző grespaljai között óriási különbségek vannak minőségben és árban. A legfontosabb hogy anyagában színezett vagy mázas greslapról beszélünk. A mázas lapok felületét nem kell kezelni, egyes polírozott, anyagában színezett lapoknál szükség lehet impregnálásra, így könnyebben takaríthatóak, nem foltosodnak. A mázas lapok kevésbé kopásállóak mint az anyagában színezettek. A legújabb legjobb minőségű greslapoknál már ezek a problémák nem merülnek fel, még az elvileg legkényesebb, csiszolt felületű, fényezett lapoknál sem, de ezek a tulajdonságog megmutatkoznak a termék árában is!
Minőségi szabvány:
MSZ EN 10545-1
A gyártók számára pontos előírás határozza meg, hogy minden gyártási szériából adott számban és módszerrel mintát kell venni, amelynek fizikai és kémiai tulajdonságait elemzik. Ezt követi a folyamatos minőség-ellenőrzés, ami döntően az esztétikai megjelenés és a méret alapján osztályozza a termékeket. A statisztikai módszerek alkalmazása miatt az első osztályúnak minősített termékek között is megengedett a nem tökéletes termékek néhány százaléka. A szabvány viszonylag megengedő, a kiváló gyárak saját minősitési rendszerükben a szabványnál szigorúbbak.
Méret szabvány:
MSZ EN 10545-2. 1999
Összefoglalóan erröl annyit érdemes tudni, hogy adott termékből vett minta alapján számított átlagos méretektől való eltérések nagysága 0,5 – 1,5 % között megengedett.
Pl. 30 cm-es oldalméretnél ez 1,5 mm-t is jelenthet az I. osztályú termékeknél!
A derékszögűséget, felületi egyenességet, másképpen középpontos görbeséget és a sarkok görbülését az átlós méretekből kell mérni. A szabvány +/- 0,5 % és +/- 1 % közti eltéréseket ad meg, a termék anyagától függően.
Pl. a rettifikált 30*60 gresporcelán elfogadható középpontos görbesége +/- 0,5 %. Az átlóra (67 cm) vetítve ez több mint 3 mm!
A sarkok görbeségénél az elfogadható mérték +/- 0,8 %.
I. osztályúnak minősíthető az a gyártási széria, ahol a mintavétel során a hibás darabok száma nem haladja meg az 5 %-ot.
Fagyállósági szabvány:
MSZ EN 10545-12
Az MSZ-EN ISO 10545-3 bekezdésben, a fagyállóság feltétele a lap tömegének 0,5 %-ánál kisebb vízfelvétele. Az MSZ-EN ISO 10545-12 bekezdésben leírtak szerint fagyállónak tekinthető az a lap, mely változás nélkül állja ki az alábbi tesztet: legalább 100-szor ismételve, 20 óra alatt kell lehűteni a lapot -5 Celsius fok-ra, ahol 15 perc elmúltával kell felmelegíteni +5.Celsius fok-ra. Az előírás a nyugat európára jellemző enyhébb telekhez igazodik.
Hazánkban a fagyállóság ennél nagyobb igénybevételt jelent, hiszen telente rendszeresen gyorsabban és nagyobb hő különbséggel alakul ki fagy.
Éppen ezért a kiváló minőséget gyártó cégek 0,5 %-nál kisebb vízfelvételi értéket vállalnak.Érdemes ebből a szempontból megismerni az adott terméknél vállalt vízfelvételi értéket.Természetesen az egész burkolat fagyállóságát csak a megfelelő flexibilis segédanyagok használata és a korrekt burkolás biztosítja. (Gyakran előforduló hiba pl. terasz burkolásnál, hogy a széleket oldalról és alulról nem zárják le, igy a lecsapódó pára bejuthat a burkolat alá, megfagy és szétfeszítheti az egyébként fagyálló felületet.)
A polirozott gres felülete:
A greslapok polirozása több fázison keresztül történik. Egyre finomabb szemcséjű gyémánt korongokkal csiszolják a felületet, ennek következtében elveszti a kiégetés során szerzett tökéletesen zárt felület szerkezetét.
A felületi porózusság különböző mértékű az eltérő termékeknél, de valamilyen mértékben minden polirozott lap felszínén meglátszanak az agresszív vegyi anyagok, pl. burkolók alkoholos filcjelölései, túl későn lemosott fugafátyol, kiömlött vörösbor.
A minőségi termékeknél az alapanyagok speciális összeválogatása, előkészítése és őrlése, majd a magas hőfokon történő égetés jelentősen csökkenti a a polirozás miatt kialakuló felületi porozitást, de a burkolás és a használat során erre oda kell figyelni, szükség lehet impregnálásra ha ezt a gyártó nem tette meg.
Hajlítószilárdság, törésállóság, karcállóság :
MSZ EN 10545-4,5
A törésállóságot nagy nyomással forgó speciális görgők közé tett lapokon mérik. A lapok, anyagától, vastagságától függően kell növelni a terhelést.
Az első osztályú gyáraknál a vállalt értékek a szabványnál 1,5-2-szer jobbak.
Mázas lapok felületi karcállósága:
(MOHS fokozatok 1-10): MSZ EN 10545-7, MSZ EN 101. 1994.
A lapok felületi keménységét a máz határozza meg, ami a közönséges lapoknál 3-4-5 értékű. Speciális nagy keménységű máz elérheti a 8-9 értéket, ami annyit ér, mint a PEI-V kopásállóság.
Kopásállóság PEI-fokozatok
A név arra az intézményre utal, ahol az 5 fokozatot kidolgozták (Porcelan Enamel Institut), nincs kapcsolatban az idézett szabványcsomaggal.
PEI - I Főleg magán fürdőszobákhoz
PEI –II Lakótér, kivéve bejárati rész, és konyha
PEI – III Lakótér, megfelelően védett bejárati rész, és konyha, kerülendő a közvetlen kültéri kapcsolat.
PEI – IV Lakótér és kiszolgáló helységek közvetlen kültéri kapcsolattal
PEI – V Irodák, hotelek, éttermek, “könnyebb” üzleti igénybevételt jelentő területek.
Tónus eltérések:
MSZ EN 10545-16
Minden gyártó törekszik az azonos tónusú lapok biztosítására különböző gyártási szériákon keresztül is. Ennek ellenére akár mázas akár mázatlan lapokról, falicsempéről van szó a tónus kérdése általában aktuális a napi gyakorlatban. Utánrendelés esetén érdemes hivatkozni a korábbi tónus jelölésre. Ugyanakkor tudni kell, hogy sok gyárnál a különböző gyártási szériák automatikusan új tónus jelölést (számot) kapnak, ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy a lapok nem azonos színűek, de tónus eltérés nagy eséllyel előfordulhat.
A dobozok oldalán a legtöbb gyártó jelöli a gyártási dátumot, a tónust és a kalibert. Ezen felül szerepelhetnek egyéb betűk és számok, amelyek a minőség ellenőrzés műszakjára, esetleg az ellenőrző személyre utalnak. Ezeknek a jelöléseknek az eltérése azonos gyártási szérián belül nem jelenti azt, hogy a termék más tónusú vagy kaliberű.
Vízfelvétel szerinti osztályozás:
Ia Vízfelvétel < 0.5%
Ib Vízfelvétel 0.5 - 3%
IIa Vízfelvétel 3 - 6%
IIb Vízfelvétel 6 - 10%
III Vízfelvétel > 10%
Burkolatok csúszásmentességi fokozatai:
A német DIN 51130 szabvány tartalmazza a munkahelyeken valamint csúszós területeken használt padlóburkolatok csúszásmentesség meghatározásának alapelvét, vizsgálatát és osztályozását. A csúszásgátlást olajjal bevont felületű lejtőn mérik. A vizsgáló kontroll cipőben járkál előre-hátra, a vizszíntes állásból a megfelelő hajlásszögig hajló padlóburkolaton, illetve addig ameddig a vizsgáló eléri a biztonságos járás határát. A lejtő hajlásszög a csúszásgátló hatást határozza meg.
Lejtő szög. Csúszás besorolás. Felhasználás.
6° - 10° R 9 Általános terek
10° - 19° R 10 Üzletek, műhelyek
19° - 27° R 11 Konyhák, patyolatok
27° - 35° R 12 Nagy konyhák, üzemek
35° felül R 13 Különös csúszos területek
Összefoglalva tehát a kerámia burkolólapok:
természetes anyagok keverékéből préselt és égetett termék aminek a végső méretét, színét, görbeségét, felületét nagymértékben befolyásolnak a bonyolult gyártás sajátosságai. A kerámiagyártás ősrégi tudománya egyre tökéletesebb, de az anyagából adódó jellemzők miatt nem lehet teljesen egyforma burkolólapokat készíteni. Ezek az eltérések minimálisak és nem befolyásolják egy felület végső szépségét, de csak abban az esetben ha a burkoló szakember megfelelő figyelmet fordít az előkészítésre, ellenőrzésre és a burkolásra, valamint betartja a szakmai előírásokat és a gyártói javaslatokat.